L’ordenança de la censura política

Llibertat dexpressió, prou censura política a Badalona!

Llibertat d'expressió, prou censura política a Badalona!

Ja feia temps que una part de la societat badalonina ho anàvem dient que això de l’Ordenança de Civisme, de civisme en tenia ben poc i tenia molt d’afany recaptatori i de retallada de llibertats.

Avui, a la Plaça de la Vila, s’ha vist ben clar aquest tarannà, en concret, en la seva branca de censura política cap a una sèrie d’entitats gens còmodes a l’Ajuntament.

Com cada any, a la Plaça de la Vila, a part de les tradicionals paradetes de les llibreries, dels partits polítics amb representació i de l’ONG escollida pels anterior per rentar-se la mala consciència, hi havia dos paradetes més: d’una banda, la del Casal Independentista Antoni Sala i Pont i, de l’altra, la de la Coordinadora Popular de Festes de Maig (CPFM), organitzadora de la Festa Major Alternativa i Popular (FMAiP). Aquestes entitats havien presentat feia mesos les seves respectives instàncies demanant poder muntar una paradeta en la localizació de sempre. La resposta, nul·la per part de l’àrea de Via Pública. Així doncs, segons la llei, passat un mes sense resposta, s’aplica el silenci administratiu, pel qual la resposta es considera positiva.

Però com que aquí qui molesta va fora i és obvi que tant la CPFM com el CASiP molesta a l’Ajuntament, s’han personat agents de la Guàrdia Urbana amb ordres segons sembla provinents dels responsables polítics (i qui era el responsable??) de treure les dues paradetes, arribant a l’amenaça de la confiscació del material que hi havia en elles…

Resulta, doncs, que els mateixos que no fan la feina ordenen ara que es procedeixi a treure il·legalment dues parades d’una entitat i una coordinadora d’entitats. Ara, les treuen un cop ja la CPFM ha  fet la roda de premsa, no sigui que els periodites se’ls tirin a sobre. I les seves, que tinguin l’exclusivitat i que es vegin bé, no sigui cas.

Doncs que aquesta gentola sàpiga que no ens callarem, que la censura política que han fet la farem saber a tots els badalonins i totes les badalonines. Que per molta que en fagin, no ens espanten i que de cap manera ens faran callar!

5 pensaments sobre “L’ordenança de la censura política

 1. Sergi,
  1) No fotem! Siguem rigorosos: l’ordenança de civisme no té res, però res de res a veure amb el cas que comentes i… coi l’esmentes al títol i al primer paràgraf!
  2)Tens raó en què això de Sant Jordi no està ben resolt. Un munt d’entitats demanen ser a la plaça de la Vila! Personalment penso que l’opció del carrer Sant Anastasi no és dolenta. Però en el sentit que aquest carrer es consolidés, no com un espai “pedaç” -com m’ho ha semblat avui-, sinó com un espai tan “central” com la mateixa plaça. Se m’acut, per exemple, de posar l’escenari de les actuacions al capdamunt del carrer Sant Anastasi (reclam) i a la plaça de la Vila només els llibreters (ocupant també l’espai del davant dels cinemes Picarol). O a la inversa: llibreters a Sant Anastasi i la resta a la Plaça. La idea seria promoure un itinerari o una celebració de Sant Jordi que promogués i estimulés la gent a entendre que el Sant Jordi “transcorre” no només a la Plaça de la Vila, sinó a l’eix: plaça de la Vila-carrer Sant Anastasi. I al carrer Sant Anastasi hi cabrien totes les parades, però amb dignitat. També -crec que aquí els llibreters tenen la primera paraula- hi ha altres possibilitats on hi cabríen tots, tipus la Rambla o la Plana.

 2. A veure, Josep, que ens coneixem i saps perfectament que no dic les coses perquè sí, sinó perquè està justificat. I també saps que em conec la normativa de civisme (si no, no m’hauria mogut contra ella), i se perfectament que es prohibeix la venda a un espai públic tret de dies puntuals corresponents a festes patronals i amb el permís de l’Ajuntament, i que a més, també està molt més penada l’ocupació de la via pública sense permís. I quan a més, quan es demanen explicacions del perquè es vol treure la paradeta, els agents en diuen que en virtut de l’ordenança de civisme i d’una ordenança no escrita sobre l’ocupació de la Plaça de la Vila el dia de Sant Jordi (que és ben trist, perquè si no està escrita, legalment no existeix), doncs encara és menys justificable la teva crítica…

  Pel que fa a la situació de les paradetes, ara per ara, o estàs a la Plaça de la Vila o poc faràs, perquè sempre s’ha promogut això i és el que ha quedat. El carrer Sant Anastasi no passa ningú perquè no és una via d’accés a la Plaça de la Vila gaire utilitzada, i jo, que algun any he estat fent paradeta allà, et puc assegurar que no es ven res. I no només allà, aquest any he hagut de fer torn a una paradeta situada al Carrer del Mar i fins i tot allà costava, perquè la gent ja venia amb les compres fetes de la Plaça de la Vila.

  És obvi que això només beneficia als partits i als llibreters, però les entitats en sortim malparades. I això està així entre d’altres coses perquè els partits veu fer un pacte que a més no està recollit com a ordenança ni com a res (per tant, no hi ha pacte oficial) i l’obligueu a complir. I està encara perquè no us ha interessat canviar-ho. I sobre qui ha de decidir com canviar el model, totalment en desacord amb el que dius. Amb tots el respecte als llibreters, però ells són empresaris, i el que guanyen aquell dia va al seu negoci, mentre que les entitats, que som qui sortim malparades, tot el que es guanya es reinverteix en projectes dins aquestes. Per tant, qui hauria de ser els primers (o qui també hauria de participar en aquesta primera part, en igualtat de condicions), són les entitats.

 3. Amb el vostre permís, dono una nova possibilitat pel proper any.
  Si és cert que hi ha una permuta (com es deia mesos enrere) entre el Picarol i el Principal, o el Picarol passa a ser municipal (que no és imprescindible pel que diré), jo proposo que als propers actes a la plaça de la vila que requereixin omplir-la de paradetes i s’afegeixi un escenari, que aquest últim es suprimeixi, que les paradetes de llibreters es quedin on són, que les de les entitats ocupin l’espai actual de l’escenari i que pels actes amb escenari s’obri el Picarol i es facin a l’interior, amb accés lliure, amb una pantalla on són els panells publicitaris de les pel·lícules, si l’aforament esperat supera el de la sala.
  El que no es pot tornar a repetir és entaforar paradetes al carrer Sant Anastasi, sobretot al final, on s’estreta tant i la gent ja no passa tant com abans.
  S’hauria de donar més facilitats i recolzament a les entitats i associacions, siguin o no afins al consistori.

 4. ben dit sergi!
  Aquests de l’ajuntament en seniran a parlar del que va passar el dia 23 d’Abril.

  ara et recomano que llegeixis un article que ha publicat el Sr. Falcó al seu bloc sobre la requalificació de Can Mora per fer-hi una escola de línies diferenciades arrenglarada a les idees de l’opus dei, això si .. no podia faltar amb uns equipaments de collons perquè les poguem utilitzar tots/es.. pagant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s