Els vells tics sempre tornen

Imatge de la campanya de suport

Imatge de la campanya de suport

Els castellans solen dir “Por mucho que la mona se vista de seda, mona se queda”. I la veritat és que trobo que és una dita molt encertada, doncs pocs cops no resulta vàlida. N’hem vist mil i un casos en diferents àmbits: religió, esports (vegi’s Juanito Mueleg), música, etc. I per desgràcia, aquesta dita també porta la raó en política, ja que tard o d’hora els partits i els polítics acaben adoptant els tics d’allà on procedeixen. De fet, segurament no els han abandonat mai, i només s’han posat una disfressa, però són incapaços de dominar aquests tics, que deixen veure de tant en quan.

Ara aquests dies n’hem tingut un altre exemple d’aquests tics a dos partits que, tot i no ser gaire antics (un d’ells, inclús no fa ni 10 anys que existeix), són hereus d’altres partits o moviments. És el cas del Partit Popular i de Ciudadanos – Partido de la Ciudadania (tot i que normalment fico els enllaços, amb aquests els ometré per raons òbvies). El primer d’ells, com ja sabeu, hereu d’aquella Alianza Popular on hi militaven antics governants franquistes com en Manuel Fraga Iribarne, Cruz Martínez Esteruelas, Federico Selva Muñoz, Linicio de la Fuente y de la Fuente, Laureano López Rodó o Gonzalo Fernández de la Mora. D’altra banda, Ciudadanos – Partido de la Ciudadania, un partit sorgit d’una sèrie d'”intel·lectuals” i gent diversa que tenia com a pensament comú un fort espanyolisme anticatalà, amb postulats heretats del lerrouxisme més caspós. Com deien els Brams, per sota encara es veia (i es veu) la camisa blava.

Amb aquests precedents, no podríem esperar res de bo, i, efectivament, un cop més ho han demostrat, aquest cop a Figueres, on el cantautor independentista i d’esquerres Cesk Freixas actuarà en el marc del Festival Acústica 2009. Primer va ser Ciudadanos que va sortir al pas demanant que l’Ajuntament de Figueres retirés del cartell al cantautor. L’acusaven de “radical”, de mostar el seu suporta a una “organtizació terrorista”, Terra Lliure (recordar a aquests brètols que Terra Lliure no està considerada organització terrorista), per haver actuat en la commemoració dels 30 anys d’estratègia independentista “Per una Terra Lliure”. A més, també l’acusaven de simpatitzar públicament amb Batasuna. Seguidament, va ser el PP qui ho va demanar. Per sort, el regidor de Cultura de Figueres, Ciro Llueca, ja ha dit que no pensa cancelar el concert, a més, amb unes declaracions molt bones, tot afirmant que “l’esperit crític és imprescindible en qualsevol manifestació artística, i Figueres no aplicarà cap censura sempre que un espectacle compleixi amb la legalitat vigent”.

I és que aquesta gent està tant acostumada i porta tant en dins la censura i la repressió, que l’apliquen a tots els camps. Com abans ho podien fer sense problemes, doncs ja se sap, de les costums sempre queden tics…

Un cop parada aquest intent de censura (no serà pas l’últim, sinó que a partir d’ara en vindrán molts més un cop tenen la situació basca més controlada), el millor que es pot fer és que tothom que pugui vagi al festival Acústica 2009 a veure el concert d’en Cesk Freixas (dissabte 29 d’agost a les 7 del vespre a l’Ajuntament) i a donar-li suport, contestant així als qui volen censurar les opcions polítiques que els hi són desfavorables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s