Crida per Badalona: eixamplant espais per transformar la política

Les eleccions municipals sempre són un reflex dels processos polítics que es viuen en la societat, per això en moments de transformació política pateixen un gran sotrac i sovint són en les que més o en les que primer es noten aquests canvis polítics. No en va són les eleccions que tenen una relació més directe amb el ciutadà. Només cal mirar les municipals del 12 d’abril del 1931, que van esdevenir un plebiscit sobre la monarquia i van precipitar la seva caiguda i la instauració de la Segona República, o les del 3 d’abril de 1979, en que el franquisme -i fins i tot el franquisme reconvertit- s’enfonsava.

Aquestes properes municipals són clarament una de les que el panorama polític canviarà més a causa del moment que s’està vivint. No només el procés d’independència de la CAC tindrà una forta influència en aquests comicis, sinó també la crida majoritària a favor d’un aprofundiment democràtic. I en aquest moment de canvis els espais polítics també es veuran afectats.

La gent ha pres consciència de la necessitat de transformar el règim polític, però també ho ha fet de que ha de ser protagonista política per poder-ho canviar. Les candidatures clàssiques no poden canviar allò que ells mateixos han creat. Ara calen espais amplis que combinin acció política i lluites socials, és a dir, espais que portin les lluites del carrer als espais de decisió política. En definitiva, cal un emporderament directe de les classes populars, que han estat apartades molt de temps dels espais de poder per un règim que premia a les classes benestants i els seus interessos.

A Badalona també és molt necessària la irrupció d’aquests nous espais polítics que realment empoderin una societat civil cada cop més dinàmica i més gran. Precisament la nefasta actuació històrica dels partits a la ciutat, allunyant la política de la gent, ha estat la que ha permès la força de les polítiques populistes i amb tics clarament totalitaris del PP d’Albiol. Retornant el control polític a la gent i allunyant-la de les estructures de partit és com s’aconseguirà superar aquesta xacra i que realment l’Ajuntament -o el Comú, si anem a recuperar els noms tradicionals, un tema que tampoc estaria de més tractar- estigui al servei de les persones.

Per sort, sembla que la necessitat podrà ser coberta també a la nostra ciutat. Aquest dissabte es celebra la primera assemblea de la Crida per Badalona -després de la presentació del grup promotor el passat 29 d’octubre al Centre Cívic de La Salut-, una proposta sorgida de gent a l’entorn dels moviments socials i organitzacions de la ciutat i que té aquest esperit d’eixamplar espais i de crear candidatures realment de base, que agrupin lluites però també que retornin la política a la gent, superant l’esquema de partits, i que ja té més de 200 adhesions -encara sou a temps d’adherir-vos-hi si ho voleu a la seva web i fins avui encara podeu inscriure-us a la jornada de dissabte en un dels grups de discussió. Us deixo amb el vídeo que han gravat per animar a participar del projecte on hi participen diferents personalitats i membres dels moviments socials de Badalona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s